În prezent se întâlnesc cel mai frecvent următoarele tipuri de contracte în domeniul serviciilor medicale și al asigurărilor private de sănătate:

SERVICII MEDICALE

Asigurarea serviciilor de medicina muncii – în baza unui contract de prestări servicii cu un furnizor de servicii medicale (ex. Regina Maria, MedLife etc.) în vederea stabilirii aptitudinii în muncă a salariaților și pentru supravegherea sănătății angajaților.

Tratament fiscal: Această cheltuială este deductibilă integral pentru societate. Serviciile de medicina muncii nu reprezintă avantaje în natură și în consecință nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale (angajat și angajator) pentru aceste sume. Precizăm că asigurarea serviciilor medicale de medicina muncii pentru angajați este o obligație legală pentru fiecare angajator din România.

Asigurarea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament prin încheierea unui contract de prestări servicii cu un furnizor de servicii medicale (ex. Regina Maria, MedLife etc.)

Conform legislației în vigoare, serviciile medicale furnizate sub formă de abonament reprezintă servicii medicale preplătite (de angajatori), pe care furnizorii de servicii medicale le oferă în mod direct abonaților și nu prin intermediul asigurătorilor (prin pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate). Aceste servicii sunt oferite în baza unui contract încheiat în mod direct de către angajator cu un furnizor de servicii medicale.

Tratament fiscal: valoarea lunară a abonamentului conform contractului de mai sus reprezintă avantaj în natură pentru salariat, pentru sumele care depășesc valoarea serviciilor de medicina muncii, datorându-se impozit pe venit și contribuții sociale (angajat și angajator).

Pentru angajator, plățile aferente serviciilor de medicina muncii sunt considerate cheltuieli deductibile.  Sumele achitate în numele salariaților pentru servicii medicale pe baza de abonament sunt integral deductibile pentru angajator dacă acestea sunt asimilate avantajelor salariale și supuse impozitării ca elemente salariale.

ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

Încheierea de asigurări voluntare de sănătate –   prin intermediul asiguratorilor autorizați

Asigurările voluntare de sănătate reprezintă un sistem facultativ prin care un asigurator (societate de asigurare) constituie, pe principiul mutualității, un fond de asigurare prin contribuția unui număr de asigurați expuși la producerea riscului de îmbolnăvire, și îi indemnizează în conformitate cu clauzele stipulate în contractul de asigurare pe cei care suferă un prejudiciu.

Asigurările voluntare de sănătate trebuie să vizeze servicii medicale care exced pachetul de servicii medicale de bază acoperit prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate (ex. cele de medicina muncii). Asigurații pot primi indemnizații pentru acea parte a cheltuielilor cu serviciile medicale care depășește pachetul de servicii medicale de bază.

Tratament fiscal: suma aferentă asigurării voluntare de sănătate plătite de angajator este neimpozabilă pentru salariat (cu impozitul pe venit) și nu se datorează contribuții sociale (pentru angajat și angajator) dacă se încadrează în limita a 400 euro / an / salariat. Sumele care depășesc 400 euro / an /salariat reprezintă avantaj în natură acordat salariaților, pentru aceste sume fiind datorate contribuții sociale (angajat și angajator), precum și impozit pe venit.

Pentru angajator, asigurările voluntare de sănătate achitate în numele angajaților și care nu sunt supuse impozitului pe venit (cele în sumă de 400 euro/an/salariat) sunt considerate cheltuieli deductibile. Sumele achitate în numele salariaților peste limita neimpozabilă individuală sunt integral deductibile pentru angajator dacă acestea sunt asimilate avantajelor salariale și supuse impozitării ca elemente salariale.