Cele mai semnificative amendamente aduse Codului Fiscal sunt:

  • Impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5% pentru firmele românești sau pentru persoanele care primesc dividendele, începând cu 1 ianuarie 2017.
  • Veniturile din dividende obținute de o firmă românească de la o altă firmă românească sunt neimpozabile din punctul de vedere al impozitului pe profit.
  • Impozitul pe profit rămâne la cota de 16%. Pentru baruri, cluburi de noapte, discoteci și cazinouri, impozitul pe profit va fi de 16%, dar nu mai puțin de 5% din totalul veniturilor.
  • Actuala cotă standard de TVA, de 24%, va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.
  • TVA la alimente și la băuturi non-alcoolice va rămâne la cota redusă de 9%.
  • Cea mai scăzută cotă de TVA, de 5%, se va aplica în continuare pentru locuințe sociale (pentru persoane fizice), odată cu condiții noi, mai favorabile cumpărătorului, și se va extinde la cărți, manuale școlare, bilete de intrare la evenimente culturale și sportive, muzee etc.
  • Se reintroduce aplicarea taxării inverse pentru vânzarea de clădiri/terenuri (în anumite condiții).
  • Pentru micro-întreprinderile deja înregistrate, impozitul pe profit va fi de 3% din totalul veniturilor (cu câteva excepții); pentru firmele nou-înființate, deținute în mod privat de antreprenori care nu dețin și alte firme și care au cel puțin un salariat, impozitul va fi de 1% în primii doi ani de funcționare.
  • Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se aplică reținerea la sursă, se prevede o creștere a cotei forfetare de cheltuieli de la 20% la 40%. Acest venit este scutit de plata contribuțiilor de asigurări de sănătate în 2016 dacă persoana are și un alt venit pentru care plătește contribuțiile de sănătate (ex. venituri din salarii).
  • Contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajați vor fi reduse de la 10,5% la 7,5%, iar cele datorate de angajator vor scădea de la 15,8% la 13,5% începând cu 1 ianuarie
  • Baza de impozitare pentru contribuția de asigurări de sănătate este extinsă la sursa venitului (ex. dividende), dar este plafonată începând cu 1 ianuarie 2017.
  • Impozitul pe clădiri va fi determinat în baza tipului de utilizare a clădirilor (ex. rezidențial, nerezidențial, utilizare mixtă), ceea ce ar putea duce la creșteri semnificative ale sale. Autoritățile locale au dreptul să stabilească impozite mai mari pentru clădirile și terenurile lăsate în paragină.

 Modificările aduse Codului Fiscal aduc atât aspecte bune, cât și unele ce ar putea fi considerate ca neplăcute. Resursele de susținere a scăderii TVA vor fi identificate prin creșterea impozitării la nivel individual, în special prin extinderea bazei de venituri neimpozitate în prezent. Vor crește taxele locale pentru persoane fizice, inclusiv la modul substanțial, îndeosebi pentru locuințele utilizate ca sedii sociale pentru activități independente. Previzionăm extinderea tipurilor de venituri pentru care se vor datora contribuții la fondurile de pensii și de sănătate.