Ordonanța de urgență nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată a fost modificată prin OG 22/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 658 din 29.08.2016. Vă prezentăm mai jos prevederile Ordonanței de urgență 77/1999  cu modificările aduse de OG22/2016 :

  1. 1. Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare și de tipul de proprietate, au obligația de a întocmi situația privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică, după caz, cu sediul în România. Situația va cuprinde:
  2. a) Elemente de identificare a calității de debitor (pentru persoana juridică care raportează):

1.denumirea, sediul social și codul fiscal;

2.denumirea, sediul social și codul fiscal ale creditorului;

3.numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului;

  1. b) Elemente de identificare a calității de creditor (pentru persoana juridică care raportează):

1.denumirea, sediul social și codul fiscal;

2.denumirea, sediul social și codul fiscal ale debitorului;

3.numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.

Situația descrisă mai sus se actualizează de către contribuabili, persoane juridice, în decurs de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite. Această situație se va depune prin internet la adresa dedicată în acest scop, în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente.

Ordonanța a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2016, contravențiile stabilite de aceasta intră în vigoare de la data de 29 septembrie 2016 (30 de zile de la data publicării).

Constituie contravenții, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni, următoarele fapte:

a) neținerea și neactualizarea de către contribuabilul persoană juridică a evidenței plăților restante conform situației din prezenta ordonanță de urgență se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

b) netransmiterea la Institutul de Management și Informatică din cadrul Ministerului Industriei și Comerțului a situației privind sumele restante în termenul prevăzut la 3 se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 lei.

La articolul 3 nu mai este prevăzut nici un termen. Până la publicarea OUG 22/2016 termenul era de 30 de zile (practic se solicita actualizare lunară). Din formularea actuală se înțelege că după fiecare modificare/actualizare situația se transmite prin internet la adresa http://gama.imi.ro.

c) nerespectarea de către orice utilizator a îndatoririlor referitoare la confidențialitatea informațiilor, datelor și situațiilor se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 lei.