07
Jul 2017
Reintroducerea plafonului de venituri din activitatea de creare de programe de calculator, de data aceasta de 10.000 euro pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii pentru activitatea de creație de programe pentru calculator – aplicabilă începând cu veniturile aferente lunii iulie 2017
În Monitorul Oficial 468 din data de 22 iunie 2017 a fost publicat Ordinul nr. 703/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator. Principala modificare constă în faptul că se revine la o situație existentă și în primii ani de aplicare a acestei scutiri, în sensul că scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii este condiționată de justificarea realizării de venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinată comercializării de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.
Rămâne valabilă prevederea conform căreia societățile care se înființează în cursul anului fiscal, în vederea beneficierii de această facilitate fiscală, sunt exceptate de la îndeplinirea condiției prevăzute mai sus pentru anul înființării și pentru anul fiscal următor.
Întocmai ca vechea reglementare, nici noul act nu impune programatorilor să dețină o diplomă de specialitate și să fie absolvenți ai unei facultăți cu profil tehnic. Programatorii pot fi absolvenți ai oricărei facultăți, iar posturile pe care aceștia trebuie să le ocupe pentru a beneficia de scutire au rămas aceleași:
- administrator baze de date;
- analist;
- inginer de sistem în informatică;
- inginer de sistem software;
- manager de proiect informatic;
- programator;
- proiectant de sisteme informatice;
- programator de sistem informatic.
Vă reamintim că, în baza Ordinului 2903/2016, începând cu veniturile aferente lunii februarie 2017 a fost eliminată condiția de îndeplinire a plafonului de 10.000 dolari SUA pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de plata impozitului pe venituri din salarii. În consecință, eliminarea plafonului a fost aplicabilă doar pentru perioada februarie 2017 – iunie 2017.
Această știre este publicată de ECOVIS Romania în scopul informării asupra celor mai importante evoluții/modificări în domeniul legislativ și fiscal, precum și din mediul investițional din România. Informațiile, analizele și comentariile expuse mai sus sunt de natură generală și emitentul nu intenționează și nu încurajează utilizarea lor ca substitut pentru consultanța profesională dedicată unor situații particulare. Pentru detalii legate de situația dumneavoastră particulară vă rugam să ne contactați direct.
© ECOVIS Romania SRL – 2017