În ceea ce privește activitatea persoanelor fizice autorizate, precum și a persoanelor fizice (mai exact clasificarea acesteia ca independentă), noul Cod Fiscal introduce 7 criterii care se au în vedere la încadrarea activității unei persoane fizice ca activitate independentă. Astfel, orice activitate desfășurată de o persoană fizică în scopul obținerii de venituri va fi considerată independentă dacă îndeplinește patru din următoarele șapte condiții:

1)        persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

2)        persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

3)        riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

4)        activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

5)        activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

6)        persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

7)        persoana  fizică  dispune  de  libertatea  de  a  desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

În cazul reconsiderării unei activități ca activitate dependentă, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și datorate conform modului de calcul salarial. La sumele recalculate se vor dat ora dobânzi și penalități de întârziere a plăților, precum și penalitate de nedeclarare.

De  la  1  ianuarie  2016  devine  obligatorie  contribuția  de  asigurări  sociale  (CAS)  pentru  toate  persoanele  fizice autorizate, chiar dacă realizează venituri din salarii sau alte venituri. Excepție fac persoanele care beneficiază de pensii și cei asigurați în sisteme proprii. Cota de contribuție minimă obligatorie este de 10,5%, dar se poate opta pentru cota integrală corespunzătoare condițiilor normale de muncă 26,3%. Diferența dintre cele două cote de contribuție de pensii va avea impact asupra stagiului de cotizare. Cota integrală a contribuției de 26,3% asigură stagiul integral în sistemul public de pensii, iar cota de 10,5% va asigura aproximativ 1/3 din stagiul de cotizare în sistemul de pensii. Cu alte cuvinte, dacă se alege cota parțială, chiar dacă se atinge vârsta de pensionare (65 ani) nu este plătită cotizația pentru  „pensia întreagă”, ceea ce înseamnă că drepturile de pensie vor fi diminuate corespunzător.

Pentru persoanele fizice autorizate care au organizată contabilitatea în sistem real, baza de calcul va fi venitul minim lunar (938 RON), reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut (pentru anul 2016 acesta este de 2,681 RON). Pentru PFA care realizează venituri peste nivelul plafonului minim lunar, CAS se va calcula la nivelul venitului realizat, dar nu mai mult decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut (13,405 RON lunar).

Pentru persoanele impozitate pe baza normei de venit, baza de calcul va fi valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut lunar (938 ron).  Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut (13,405 ron lunar).

Sunt exceptați de la plata acestei contribuții minime obligatorii cei care îndeplinesc următoarele condiții:

  • venitul  realizat  în  anul  precedent,  rămas  după  scăderea  din  venitul  brut  a  cheltuielilor  efectuate  în  scopul desfășurării activității independente raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este sub 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
  • venitul lunar estimat a se realiza este sub 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
  • valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului este sub 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit, sunt obligate să efectueze în cursul anului plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale stabilite de organul fiscal competent prin decizie de impunere. Dacă venitul realizat determinat în sistem real este sub plafonul minim, plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare și la stabilirea punctajului pentru pensionare.

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) este constituită din diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independent sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea pe fiecare sursă de venit.

Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.