1. Deducerea personală

Conform noului Cod Fiscal, modul de calcul al deducerii personale se modifică începând cu 1 ianuarie 2016. Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel pentru:

  • contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 300 lei;
  • contribuabilii care au o persoană în întreținere – 400 lei;
  • contribuabilii care au două persoane în întreținere – 500 lei;
  • contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 600 lei;
  • contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 800 lei.

 

Comparație: Anterior 2016 Începând cu 1 ianuarie 2016
Deducerea personală de bază pornește de la suma de: 250 lei 300 lei
Venit maxim până la care se acordă deducerea personală: 3.000 lei 3.000 lei

Pentru veniturile brute realizate din salarii între 1.501 lei și 3.000 lei, valoarea deducerii personale este, ca și înainte, degresivă față de cele de mai sus și se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Consecință: pentru salariile de încadrare ce nu depășesc 3.000 ron, impozitul pe venit reținut se diminuează odată cu creșterea valorii deducerii personale, rezultatul final fiind majorarea salariului net.

      2. Persoanele aflate în întreţinere

Conform prevederilor Codului Fiscal, deducerea personală este stabilită în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază de către contribuabil şi numărul de persoane aflate în întreţinerea acestuia.

Obligaţia stabilirii persoanelor aflate în întreţinerea unui salariat în funcţie de care se atribuie deducerea personală este în sarcina angajatorului, la funcţia de bază. Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliul comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

Conform legii, sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea (rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv).

Dacă venitul unei persoane aflate în întreţinere depăşeşte 300 lei lunar, nu este considerată întreţinută. Conform noilor prevederi legale aplicabile începând cu acest an, în cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.

Excepție: Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală ce se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia.

În situaţia în care într-o familie sunt mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, cu excepţia copiilor minori, aceştia vor fi preluaţi în întreţinerea unuia dintre părinţi conform înţelegerii dintre părţi. În aceste situaţii contribuabilii vor prezenta plătitorului de venit fie o declaraţie pe propria răspundere din partea soţului/soţiei, fie o adeverinţă emisă de plătitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, după caz, din care să rezulte numărul şi identitatea copiilor care sunt preluaţi în întreţinere de fiecare soţ/soţie.

  • Declaraţii şi documente justificative

Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

  • datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
  • datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreținere (numele și prenumele, codul numeric personal).

În ceea ce privește copiii aflați în întreținere care nu sunt minori, la această declarație contribuabilul care realizează venituri din salarii va anexa și adeverința de la plătitorul de venituri din salarii al celuilalt soț sau declarația pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.

       3. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plata începând cu luna mai 2016 – Hotărâre nr. 1017 din data de 30 decembrie 2015

Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.250 lei lunar.

Stabilirea de salarii de bază sub nivelul de 1.250 lei, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, reprezintă contravenție și se sancționează cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.

       4. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor pentru anul 2016

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 este de 2.681 lei.

  • Începând cu 01.01.2016, cuantumul ajutorului de deces se stabilește în cazul:

a) asiguratului sau pensionarului, la 2.681 lei;

b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.341 lei.