01
Aug 2017
Ordonanța Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, schimbă modul în care este stabilită baza de calcul pentru contribuția de pensii, respectiv baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator pentru veniturile de natură salarială sau asimilate veniturilor salariale. Regula generală: baza de calcul pentru asigurările sociale de pensii și pentru asigurările sociale de sănătate este venitul brut salarial realizat lunar de salariați.
Prin excepție de la această regulă, dacă venitul lunar brut realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată (1.450 lei / lună în prezent), baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale (pensii) și a contribuției de asigurări de sănătate datorate de angajatori este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna respectivă. Concret, se va plăti CAS și CASS pentru un contract de muncă cu timp parțial la nivelul salariului minim brut și nu la valoarea venitului efectiv.
Nu se va efectua plata contribuțiilor sociale la nivelul salariului minim brut pe țară pe perioada în care salariații se află în una dintre următoarele situații (excepții):
- realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară – cu alte cuvinte, dacă veniturile cumulate din oricâte contracte de muncă cu timp parțial depășesc 1450 lei angajatorul nu va plăti contribuțiile majorate;
- sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
- sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
- au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii;
- sunt persoane cu dizabilități.
Pentru a fi scutiți de plata contribuțiilor majorate la pensii și sănătate, angajatorii vor solicita salariaților documente justificative care să ateste încadrarea în una dintre categoriile: elevi, studenți, ucenici, persoane cu dizabilități care au dreptul să lucreze mai puțin de opt ore pe zi și pensionari pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii. În cazul celor care sunt angajați concomitent cu mai multe contracte de muncă, indiferent de normă, va exista o procedură de aplicare stabilită prin ordin al Ministerului Finanțelor.
Prezenta modificare intră în vigoare la data de 1 august 2017 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii august 2017.
Acest material este emis de ECOVIS Romania SRL în scopul informării asupra celor mai importante evoluții/modificări în domeniul legislativ și fiscal, precum și din mediul investițional din România. Informațiile, analizele și comentariile expuse mai sus sunt de natură generală și emitentul nu intenționează și nu încurajează utilizarea lor ca substitut pentru consultanța profesională dedicată unor situații particulare. Pentru detalii legate de situația dumneavoastră particulară vă rugam să ne contactați!
© ECOVIS Romania SRL – 2017