06
Nov 2015
Ultimele modificări ale Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, adoptate prin Ordonanța 50/2015, au fost publicate în Monitorul Oficial 817/03.11.2015
I – Sistemul de impozitare al microîntreprinderilor
De la 1 ianuarie 2016 cifra de afaceri pentru care o entitate este considerată din punct de vedere fiscal microîntreprindere se majorează la 100.000 euro (în prezent este de 65.000 euro). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.
Daca în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite.
Cotele de impozitare se diferențiază începând cu 01.01.2016 în funcție de numărul de salariați, astfel:
- 1 % pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
- 2 % pentru microîntreprinderile care au un salariat;
- 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
În prezent se aplica o cotă unică de 3%.
Prin excepție, pentru persoanele juridice române nou-înființate care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 luni, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare va fi de 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice. Această cotă se aplică până la sfârșitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni. Aceste prevederi se aplică dacă, în cadrul unei perioade de 48 de luni de la data înregistrării, microîntreprinderea nu se află în următoarele situații:
- lichidare voluntară prin hotărârea adunării generale, potrivit legii;
- dizolvare fără lichidare, potrivit legii;
- inactivitate temporară, potrivit legii;
- declararea pe propria răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
- majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi acționari/asociați;
- acționarii/asociații săi vând/cesionează/schimbă titlurile de participare deținute.
Condiția privitoare la salariați se consideră îndeplinită dacă angajarea se efectuează în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective. În scopul mențineri/ modificării cotelor de impozitare, noii salariați trebuie angajați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni. În cazul În care În cursul anului fiscal numărul de salariați se modifică, cotele prevăzute mai sus se aplică corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea. Pentru microîntreprinderile care au un salariat, respectiv doi salariați al căror raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru sunt angajați noi salariați.
II – Impozitarea dividendelor
Impozitul pe dividende se reduce la 5% (în prezent cota de impozit este de 16%) începând cu dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2016, atât pentru plățile făcute între persoanele juridice române, cât și între persoanele juridice române și persoanele fizice române.
Pentru anul 2016 se păstrează prevederea prezentă potrivit căreia dacă persoana fizică are și venituri de natura salariilor, din activități independente sau alte venituri pentru care plătește contribuția de asigurări de sănătate nu va plăti contribuția de asigurări de sănătate și la dividende.
Începând cu anul 2017 se prevede însă că indiferent de ce venituri realizează în plus față de veniturile din dividende va plăti și contribuția de asigurări de sănătate (5.5%) pentru acestea.
Pentru persoane juridice se păstrează și pentru anul 2016 scutirea de impozit pe dividende pentru dividendele plătite de la o societate la o altă societate dacă persoana juridică ce încasează dividendul deține mai mult de 10% din capitalul plătitorului de dividend pe o perioadă mai mare de 1 an, analizată la data plății dividendului.